Logopédia

A logopédus beszédzavarok gyógyításával foglalkozó diplomás szakember.

Az otthoni szakápolás során általában a központi idegrendszer károsodása, agyvérzés, agyinfarktus, agydaganat vagy koponya sérülések után kialakult beszédzavarok kezelésével foglalkozunk.

 

Betegségek:

  • Afázia: szólási képtelenség, amely során a beteg a körülötte történteket fel tudja fogni, érti a beszédet, de beszélni hiányosan vagy egyáltalán nem tud.
  • Dizartria: a beszéd mechanizmusának kóros megzavartatása, mely lényegesen abban áll, hogy a beteg a szótagokat és betűket rendes szavakká összefűzni nem bírja.

 

Logopédus feladata az otthoni szakápolásban:

Az első találkozások alkalmával a logopédus felméri, hogy a beteg képes-e mondatokat formálni, vagy csak szavakkal, jelekkel kommunikál. Érti-e a hozzá intézett kérdéseket és kéréseket, illetve képes-e adekvált választ adni azokra. A talált eltérések alapján állítható össze a gondozási terv.

A foglalkozások ezt követően a beteg otthonában személyre szabottak.

A találkozások során különböző segédeszközök használatával az a cél, hogy feloldják a beteg beszéddel kapcsolatos gátlásait, fejlesszék a beszédértést, szótalálást, mondatalkotást, a beszédmaradványokat felszínre hozzák, a beteg kommunikációs készsége javuljon.